Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 'ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΩΝ' ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΕΓΓΙΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ



~~ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ~~

Η κυρία Μαρία Προδρόμου μιλά στην ομάδα μας με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο Τριαντάφυλλα του ανέμου!

Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που κάνετε την τιμή να μιλήσετε στην ομάδα μας.

• Ποιο γεγονός στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή των βιβλίων σας;
M.Π.:Βασικά η αγάπη μου για την ίδια τη συγγραφή και το διάβασμα. Άρχισα να γράφω από πολύ μικρή. Θυμάμαι στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων ξυπνούσα στις τέσσερις η ώρα το πρωί και καθόμουνα στην παλιά γραφομηχανή του μπαμπά μου, χτυπώντας ανελλιπώς τα πλήκτρα. Δεν κατάφερνα φυσικά σε εκείνη την ηλικία να σχηματίσω λέξεις, μόνο σύμφωνα και φωνήεντα χωρίς καμία απολύτως σημασία, εφόσον δεν ήξερα ακόμη να γράφω, αλλά επειδή κι ο πατέρας μου είναι συγγραφέας έβλεπε πως θα ακολουθούσα το δρόμο του. Και έτσι κι έγινε. Στην ηλικία των 8 χρόνων έγραψα το πρώτο μου παραμύθι κι έπειτα στα 14 το πρώτο μου μυθιστόρημα που παραμένει ανέκδοτο στη βιβλιοθήκη μου ως σήμερα.

• Που γράψατε το τελευταίο βιβλίο σας και πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή του;
Μ.Π.: Το άρχισα μια μέρα στην ακτή, πλάι στη θάλασσα, κρατώντας σημειώσεις σε μερικές λευκές σελίδες και ακούγοντας ένα τραγούδι, το οποίο υπήρξε έμπνευση μου για να προχωρήσω στη συγγραφή του. Το συνέχισα στο σπίτι μου και στον υπολογιστή μου, συνήθως πολύ νωρίς το πρωί, γύρω στις πέντε. Μου πήρε σχεδόν ενάμιση χρόνο για να το ολοκληρώσω.

• Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Π.:Η Έλντα γιατί ήταν δυναμική και αγάπησε με πάθος. Φυσικά ήταν και παράτολμη, παρορμητική, αλλά δεν παύει να είναι, για μένα, αγαπητή.

• Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Π.:Θα έλεγα επειδή θα σας ταξιδέψει σε κόσμους μακρινούς και ονειρεμένους.

• Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο γραφής σας; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Π.: Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος που είναι ο αγαπημένος μου. Όχι τόσο στον τρόπο γραφής μου, όσο στο επίπεδο του ρομαντισμού που υπήρχε διάχυτος στα βιβλία του, στο πως χειριζόταν τις ιστορίες του γενικώς. Το βιβλίο του που διάβασα πρώτα, ήταν ο Κόκκινος βράχος, όταν ήμουν στο γυμνάσιο - το είχα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη - και μου προκάλεσε τέτοια συναισθήματα που δεν το ξέχασα ποτέ.

• Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Π.:Πρώτα απ όλα φαντασία πιστεύω και αγάπη για τη συγγραφή. Αυτό το σαράκι που κατατρώει το δημιουργό χωρίς να του αφήνει περιθώριο διαφυγής. Η εμπειρία έρχεται με τον καιρό.

• Ποιο τίτλο θα δίνατε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Π.:Τριαντάφυλλα του ανέμου, γιατί όπως και το βιβλίο η ζωή μου ήταν και είναι γεμάτη από έντονα συναισθήματα.

• Έχετε σκεφτεί το επόμενο θέμα του βιβλίου σας;
Μ.Π.:Α ναι βέβαια. Ήδη βρίσκομαι προς το τέλος του, δυστυχώς όμως δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο ακόμη. Μόνο πως είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με τις ιστορίες του να εμπεριέχουν τα πάντα. Όχι μόνο συναίσθημα και ρομαντισμό που δεν μπορώ όσο κι αν προσπάθησα να αποφύγω, μα και περιπέτεια, μυστήριο, σημαντικές πληροφορίες, κοινωνικά και αστυνομικά στοιχεία που του δίνουν, κατά την ταπεινή μου άποψη, περισσότερο ενδιαφέρον.

• Πόσο χρόνο χρειάζεστε συνήθως για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο;
Μ.Π.: Πάνω - κάτω ένα με ενάμιση χρόνο. Βέβαια υπήρξε κάποια φάση στη ζωή μου που, βάση συμβολαίου, έγραφα ένα βιβλίο το μήνα – ήταν και μια πρόκληση για μένα από την οποία πιστεύω πως βγήκα νικήτρια επειδή τότε ζούσα κιόλας μέσα από τη συγγραφή - αλλά θεωρώ πως ένα βιβλίο χρειάζεται χρόνο για να θεωρηθεί ολοκληρωμένο και δεν πρέπει να γράφεται επ’ ουδενί λόγω κάτω από πίεση.

• Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας για κάθε βιβλίο;
Μ.Π.: Από το οτιδήποτε. Ένα τραγούδι, μια λέξη, κάτι που διάβασα σε κάποια εφημερίδα. Τα πάντα μπορούν να με εμπνεύσουν ακόμη κι ο άνεμος, η θάλασσα, η βροχή, οι δροσοσταλίδες, η δύση του ήλιου.

• Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις ημέρες;
Μ.Π.:Όσο μπορώ γιατί γράφω κιόλας, το Μελωδία στη θύελλα της αγαπημένης συγγραφέως Γεωργίας Κακαλοπούλου. Με έχει συνεπάρει.

• Πείτε μας 3 βιβλία που επηρέασαν τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας και την πορεία σας;
Μ.Π.:Ο Κόκκινος βράχος του Γρηγόριου Ξενόπουλου τον οποίο έχω αναφέρει προηγουμένως και δύο παλιά κλασσικά η Παναγιά των Παρισίων και ο Ιβανόης, τα οποία διάβασα όταν ήμουν ακόμη στο δημοτικό και επηρέασαν γενικώς την ανάπτυξη του χαρακτήρα μου, τη διαμόρφωση της προσωπικότητα μου αλλά και τη μελλοντική μου πορεία.

• Στην Ελλάδα και την Κύπρο οι συγγραφείς δε ζουν συνήθως από τα βιβλία τους. Εσείς ασχολείστε και με κάτι άλλο επαγγελματικά;
Μ.Π.:Αυτό τον καιρό όχι. Ασχολούμαι αποκλειστικά και μόνο με τη συγγραφή. Κατά καιρούς όμως αρθρογραφώ σε περιοδικά και εφημερίδες, επειδή έχω σπουδάσει και δημοσιογραφία. Επίσης είχα δημιουργήσει μια δική μου εφημερίδα, την Mag την οποία σταμάτησα λόγω κούρασης. Μου αποσπούσε κιόλας αρκετό χρόνο από το γράψιμο και αυτό με έθλιβε. Όταν δεν γράφω είναι σαν μη ζω. Ίσως όμως την ξαναρχίσω σε κάποια φάση γιατί μου τη ζητάνε πολλοί.

• Με την παρουσίαση των βιβλίων σας, ταξιδεύετε σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από τις μέχρι τώρα συναντήσεις σας με το κοινό, τι είναι αυτό που σας χαροποιεί και τι είναι αυτό που σας θλίβει;
Μ.Π.:Δεν υπάρχει κάτι που να με θλίβει. Πάντα η επαφή με τον κόσμο με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη. Είναι τόσο όμορφο να γνωρίζω νέους ανθρώπους, να μιλάμε για τα βιβλία, να βλέπω αυτή την αγάπη που είναι διάχυτη στο βλέμμα τους, αυτή τη στήριξη την οποία εκτιμώ βαθύτατα. Μου έχει κάνει κιόλας εντύπωση το πόσο κοντά μου αισθάνονται, πόσο δείχνουν να με αγαπάνε, πόσο μου ανοίγουν την καρδιά τους, άνθρωποι άγνωστοι γίνονται ένα μαζί μου μέσα από τα βιβλία μου. Τα συναισθήματα που μου προκαλεί αυτή η επαφή με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες – πιο πολύ με τις αναγνώστριες γιατί εξωτερικεύουν πιο εύκολα αυτά που αισθάνονται - είναι πολύ δυνατά και δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Μου δίνουν επίσης σίγουρα τη δύναμη να συνεχίσω να γράφω.

• Η τελευταία λέξη δική σας !!!
Μ.Π.:Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την υπέροχη συνέντευξη, για την τιμή που μου κάνατε και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην τόσο όμορφη ομάδα σας μα και στη ζωή σας. Εύχομαι να αποδειχτώ γουρλίδικη και όλα να πάνε καλά για σας σε όλους τους τομείς.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαρία Προδρόμου για την μεγάλη τιμή που μας έκανε, στην πρώτη μας αυτή προσπάθεια και απάντησε στις ερωτήσεις μας!!!

Επιμέλεια συνέντευξης: Γρηγοριάδη Ρεγγίνα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστω πολυ Μαρια μου για την πολυ ομορφη συνεντευξη!!!!!

Μαρία Προδρόμου είπε...

Αγαπημένη μου Ρεγγίνα εγώ σε ευχαριστώ